Tento rok k nám zavítali mrazivé noci už v polovici decembra, čo nás nesmierne potešilo. Naskytla sa tu jedinečná možnosť na zber hrozna. Na konci októbra sme oslávili koniec úspešnej kampane, nič netušiac, že sa ani zďaleka neskončila. 18. decembra 2022 predpoveď počasia hlásila ideálne podmienky na ľadový zber. Pri ľadovom zbere sa hrozno oberá pri min. teplote – 7°C. Najlepšie v noci alebo skoro ráno, kým slnečné lúče nezačnú hrozno roztápať.
Nad ránom o 5tej hodine sa pred vinárstvom zišla partia stálych oberačov, ktorá spoločne vyrazila do vinohradu Ingle v Modre. Juraj zmeral všemožnou technikou teplotu, ktorá dosahovala – 8,5°C. Podmienky na zber teda boli splnené. Nasadili sme ´čelovky´ a mohlo sa začať oberať. Počasie bolo stabilné, bez vetra, no ale mráz sme cítili po celom tele. Záchrana bola v podobe horúceho čaju a malého „frťana“.
Vždy je všetko po prvýkrát
Nie vždy nám príroda dožičí takých podmienok, aby bol takýto zber uskutočnený. A nie vždy sa vydarí každý rok. Pre nás to bola premiéra, i keď úprimne, čakali sme väčšiu úrodu .
Pri – 7°C a nižšej, sa z bobúľ hrozna vyzráža veľký podiel vody a začne sa zahusťovať zvyšok hroznovej šťavy. V tej nie je obsiahnutý iba veľký podiel cukru, ale i mnohé minerálne a organické látky, ktoré sú typické pre danú odrodu hrozna. Pre tento fyzikálny stav je typické, že výlisnosť dosiahne iba okolo 10% a menej. Ľadový zber nie je ovplyvnený mnohokrát iba klimatickými podmienkami. Ak sa vinár rozhodne nechať časť úrody čakať vo vinohrade na prvý silný mráz, musí hrozno dostatočne zabezpečiť. Či už pred nežiadaným vtáctvom alebo divou
zverou, pre ktorú sa stáva hrozno priam pochúťkou.
Guláš na raňajky chlapcov veru potešil
Okolo 7 hod. ráno sme sa blížili k šťastnému koncu. Tak, ako po každej oberačke čakal na oberačov v pivnici oldomáš. Babka Evka navarila výborný horúci guláš, ktorý nás príjemne zahrial. Teplý guláš a kapustnica na raňajky, to nie je predsa každý deň . Kým si oberači vychutnávali raňajky, štvorica Vrškovcov sa s hroznom ponáhľali rovno do prešovne. Ľadové hrozno sa musí spracovať v zamrznutom stave, pretože pri roztápaní sa začne znehodnocovať hroznová šťava vodou.
Veríme, že príroda bude k nám vinárom ohľaduplná a dožičí nám takýto zážitok zo zberu ľadového hrozna ešte nejedenkrát. Ľadový zber malokarpatskej klasiky Veltlínského Zeleného dosiahol krásnych 35°NM. Veríme, že túto jeseň vypustíme do predaja náš prvý ľadový Veltlín a budete si ho môcť vychutnať pri výbornom dezerte.
Zatiaľ si môžete vychutnať náš suchý šťavnatý aromatický Veltlín 2021, ktorého hrozno pochádza z našich vinohradov. Veltlín je najobľúbenejšou odrodou našej rodiny. Možno práve preto, že od rezu viniča až po balenie fliaš do kartónov, je to čisto v našej réžii. Za toto víno si otec, v mene nášho vinárstva prevzal Ocenenie primátora mesta Modry, za najvyššie ohodnotené víno typickej modranskej odrody. Zlatom ocenený Veltlín zo súťaže Vitis Aurea Modra 2022 sa určite oplatí ochutnať.