S čím si vychutnať ľahké biele vínko? Zladiť víno s pokrmom je kumšt. No poznáme osvedčené recepty, ktorými nikdy nič nepokazíte. Jedným z nich sú cestoviny capellini d’angelo s krevetami. Taliansky prívlastok cestovín „anjelské vlasy“ nasvedčuje jediné – ľahkosť, ktorú dokáže doplniť iba biele víno.
Príprava capelli s krevetami v omáčke z bieleho vína
Výber cestovín je pre toto jedlo rozhodujúci – chuť surovín a výslednej omáčky najlepšie vyniknú s tenkými cestovinami capelli. V tomto recepte sa ďalej nezaobídeme bez kreviet, masla, čerstvého cesnaku, zázvoru a petržlenovej vňate, citrónu, olivového oleja a bieleho vína. V našom prípade odporúčame Sauvignon 2021.
Príprava krok za krokom:
- 250 g cestovín uvaríme v osolenej vriacej vode po dobu 5-7 minút.
- Na hlbšej panvici rozohrejeme 2 až 3 lyžice olivového oleja. Vložíme doň 250g kreviet, ktoré dochutíme morskou soľou. Krevety opekáme 3-4 minúty, pekne doružova.
- Na opečené krevety pridáme nadrobno nasekaný stredne veľký strúčik cesnaku a zázvor. Restujeme 2-3 minúty. Následne krevety podlejeme 50 ml bieleho vína a šťavou z ¼ citróna.
- Výpek z kreviet premeníme na chutnú omáčku vmiešaním jednej lyžice masla (približne 15 g).
- Vriacu omáčku podľa chuti osolíme a prikoreníme mletým čiernym korením.
- Na záver pridáme scedené cestoviny capelli a 20 g nasekanej petržlenovej vňate. Suroviny v panvici opatrne zmiešame a servírujeme do hlbokých tanierov.
Jednoduché, a predsa sofistikované vďaka Sauvignonu
Nie je náhoda, že sme pre tento recept vybrali práve náš suchý Sauvignon 2021. Ide o víno, ktoré svojim charakterom perfektne harmonizuje s ľahkými jedlami. Chuť morských plodov doladí sviežou ovocnosťou ako vo svojej vôni, tak i v chuti. Na jazyku prekvapí dojem po bielom egreši s grapefruitom a herbálny tón s jemným žihľavovým nádychom. Svieža citrusová dochuť Sauvignonu dokonale prepojí všetky zmysly. Tie rozmazná nielen na tanieri, ale i v pohári. Prajeme dobrú chuť :).