Večera pri fľaši dobrého vína – Tango v podobe Osso buco a Rizlingu Rýnskeho (recept)

Milovaných nemožno hostiť inak než chutným jedlom a kvalitným vínom. Ak hľadáte poctivé víno – ste na správnom mieste. Pripite si s blízkymi nad tanierom, ktorý hrá farbami a ponúka rýdzu chuť temperamentného Talianska – Osso buco.

Príprava Osso buco krok za krokom

  1. Oči jedia ako prvé a pre Osso buco to platí dvojnásobne. Preto mäso s kosťou zviažeme alebo orežeme jeho okraje, aby sa nám pri dusení nerozpadalo.
  2. Zviazané mäso osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zľahka obalíme v hladkej múke. Následne ho sprudka orestujeme na rozpálenom oleji.
  3. Opečený kus mäsa vyberieme a ďalej budeme pracovať s jeho výpekom.
  4. Výpek obohatíme o chuť cibule a cesnaku, ktoré v ňom krátko osmahneme. Nato pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, vetvičku čerstvého tymiánu a podlejeme lúpanými paradajkami vo vlastnej omáčke.
  5. Pestrý obraz na panvici dotvoríme opečeným mäsom, ktoré opatrne vložíme do výpeku a podlejeme pohárom bieleho vína, čím vyzdvihneme prirodzený súzvuk sladkosti a kyslosti paradajok. Alkohol necháme odpariť.
  6. Potom je mäso, zelenina a výpek pripravené na dusenie v hovädzom vývare, ktorý dolejeme do panvice v dvoch pohároch alebo takom množstve, aby mäso nebolo ponorené.
  7. Panvicu prikryjeme a pri teplote 180°C jedlo necháme pomaly dusiť približne 2 hodiny alebo až do zmäknutia. Mäso podľa potreby podlievame vývarom.
  8. Jemné, mäkké mäsko odkryjeme a vývar s výpekom zredukujeme, pričom myslíme na to, že výsledná šťava by mala byť hustá, konzistentná a krásne lesklá.
  9. Vykúzlený pokrm dovedieme k dokonalosti posypom z gremolatynadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, cesnaku a citrónovej kôry.
  10. Osso buco sa na tanieri najlepšie vyníma s polentou, zemiakovou kašou, či risottom.

Súhra južanského temperamentu so slovenskou náturou

Vzácne a nenahraditeľné momenty sa neraz zrodili pri pohári dobrého vína. Na stôl s poctivým jedlom odporúčame elegantný Rizling Rýnsky 2019, ktorého sladkasté medové tóny s korenistými, až pikantnými kyselinkami z terroiru hon Letná z Vinosadov, učinia z tradičného pokrmu nezabudnuteľný gastronomický zážitok a hostiteľa korunujú za kráľa večera.