Milovaných nemožno hostiť inak než chutným jedlom a kvalitným vínom. Ak hľadáte poctivé víno – ste na správnom mieste. Pripite si s blízkymi nad tanierom, ktorý hrá farbami a ponúka rýdzu chuť temperamentného Talianska – Osso buco.
Príprava Osso buco krok za krokom
- Oči jedia ako prvé a pre Osso buco to platí dvojnásobne. Preto mäso s kosťou zviažeme alebo orežeme jeho okraje, aby sa nám pri dusení nerozpadalo.
- Zviazané mäso osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zľahka obalíme v hladkej múke. Následne ho sprudka orestujeme na rozpálenom oleji.
- Opečený kus mäsa vyberieme a ďalej budeme pracovať s jeho výpekom.
- Výpek obohatíme o chuť cibule a cesnaku, ktoré v ňom krátko osmahneme. Nato pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, vetvičku čerstvého tymiánu a podlejeme lúpanými paradajkami vo vlastnej omáčke.
- Pestrý obraz na panvici dotvoríme opečeným mäsom, ktoré opatrne vložíme do výpeku a podlejeme pohárom bieleho vína, čím vyzdvihneme prirodzený súzvuk sladkosti a kyslosti paradajok. Alkohol necháme odpariť.
- Potom je mäso, zelenina a výpek pripravené na dusenie v hovädzom vývare, ktorý dolejeme do panvice v dvoch pohároch alebo takom množstve, aby mäso nebolo ponorené.
- Panvicu prikryjeme a pri teplote 180°C jedlo necháme pomaly dusiť približne 2 hodiny alebo až do zmäknutia. Mäso podľa potreby podlievame vývarom.
- Jemné, mäkké mäsko odkryjeme a vývar s výpekom zredukujeme, pričom myslíme na to, že výsledná šťava by mala byť hustá, konzistentná a krásne lesklá.
- Vykúzlený pokrm dovedieme k dokonalosti posypom z gremolaty – nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, cesnaku a citrónovej kôry.
- Osso buco sa na tanieri najlepšie vyníma s polentou, zemiakovou kašou, či risottom.
Súhra južanského temperamentu so slovenskou náturou
Vzácne a nenahraditeľné momenty sa neraz zrodili pri pohári dobrého vína. Na stôl s poctivým jedlom odporúčame elegantný Rizling Rýnsky 2019, ktorého sladkasté medové tóny s korenistými, až pikantnými kyselinkami z terroiru hon Letná z Vinosadov, učinia z tradičného pokrmu nezabudnuteľný gastronomický zážitok a hostiteľa korunujú za kráľa večera.